Grădinița Copiii Montessori, prin formarea la cele mai înalte standarde internaționale a personalului educațional, se alătură prestigioasei familii AMI (Association Montessori Internationale), înființată de însăși Maria Montessori cu scopul de a veghea asupra moștenirii lăsată de aceasta și de a duce mai departe viziunea acesteia asupra dezvoltării ființei umane de la naștere.“Primul pas spre independenta”
Pe lângă activitatea noastră zilnică, dorința noastră de a adauce pedagogia mai aproape de cât mai multe familii se materializează periodic și sub forma unor evenimente sau a unor workshopuri în cadrul CECM sau organizate alături de partenerii noștri. Vă invitam să aflați mai multe!
În grădinița Copiii Montessori respectăm pedagogia Montessori, pentru a oferi copiilor cadrul pentru o dezvoltare în ritmul propriu. Abordarea educațională facilitează copilului ocazia de a descoperi în sine izvorul motivațional al propriilor acțiuni - achiziție care îl va însoți pe parcursul întregii vieți.
Luăm în serios copilul și lucrul cu acesta, considerăm că timpul petrecut de copii în grădiniță constituie o cărămidă importantă pentru ca fiecare din ei să devină conștient de sine, fidel valorilor proprii, adaptabil contextelor diverse ale vieții, bucuros să ofere lumii aportul său unic.
Pedagogia Montessori încurajează libertatea, ca un factor indispensabil al responsabilității.
O componentă cheie a activității noastre este respectul față de copil ca persoană.
Fondată în 2012, Grădinița Copiii Montessori, este o instituție educațională non-profit, non-formală, particulară, pentru copiii cu vârste de la 1,6 ani pana la 6 ani.
Începând din 2020 grădinița s-a mutat sub oblăduirea Fundației Zâmbet - fondatorul grădiniței Livada cu copiii. Pe temelia pusă de colegii noștri adăugăm, în baza experienței câștigate în Livada, un focus important privind nivelul de sănătate și rezistența copiilor.
Misiunea noastră este să creăm un mediu care să încurajeze explorarea de către copii a propriilor abilități cu ghidarea unor adulți ce își asumă viața ca un proces de învățare și auto-cunoaștere continuă.
Încredere
Pentru ca dezvoltarea să se desfășoare în parametri optimi, copilul trebuie să descopere lumea ca fiind un loc sigur și primitor. Este crucială încrederea în cei apropiați dar și în valoarea propriei existențe.
Prezența
Este fundamental să oferim copilului prezența noastră autentică. Într-o lume a împrăștierii și a multi-taskingului, ne propunem să fim un loc care să încurajeze prezența aici și acum, concentrarea, observarea și conștientizarea propriilor trăiri.
Adaptabilitate
Un psihic sănătos rămâne adaptabil pe parcursul întregii vieți. Dar fundamentul se pune în copilăria timpurie, și apoi, puțin mai târziu - în adolescență. Efortul de adaptare presupune adesea mici frustrări inerente procesului de dezvoltare. Încrederea noastră, a adulților, în abilitățile adaptative ale copilului este importantă și constituie si bază a stimei de sine a copilului.
Libertatea intenției
Noi înșine constituim propria limită. De aceea este foarte important să îndrăznim să visăm departe și să antrenăm copiii în a-și recunoaște și îmbrățișa chemarea lăuntrică și a acționa în virtutea ei.
“Dintre toate lucrurile dragostea este cea mai puternica.” – Dr. Maria Montessori.
In grădinița noastră practicăm obiceiuri implementate deja timp de 6 ani, cu mult succes în planul sănătății copiilor – obiceiuri ce pot fi subsumate conceptului de „călire”: organismul, dar și psihicul uman are abilități adaptative care cer antrenament pentru a nu genera sensibilități excesive. Anumite fluctuații de temperatură, de exemplu, sunt firești, însă devin generatoare de episoade clinice acolo unde lipsește exercițiul. Așadar, suntem prieteni cu mersul desculț în iarbă, cu ploaia, cu vântul; le respectăm cu discernământ copiilor nevoile vestimentare sub raport termic, desfășurăm multe activități afară. Copiii au nevoie să își exercite forța fizică în întreaga ei capacitate și creăm contexte pentru acest lucru. Ca o consecință, la nivel de unitate, media de absențelor din rațiuni medicale este de sub 10/an/copil.